Μύθος ή Αλήθεια (2)

H Camera του Laptop «hackάρεται».

Πραγματοποιώ επισκευές ηλεκτρονικών υπολογιστών εδώ και περίπου 22 χρόνια… Έχω εργαστεί από απλός τεχνικός έως υπεύθυνος ομάδων Service.

Τι θα σκεφτόσασταν αν σας έλεγα πως περίπου 2 στα 10 laptop που παραλαμβάνονται καθημερινά για επισκευή έχουν «καλυμμένη» camera?

Hansaplast, Blanco, post it, μονωτική ταινία, blu tac και αλλά μέσα, χρησιμοποιούνται καθημερινά ως φυσικό τείχος προστασίας ενάντια στους hackers.

10 στις 10 απαντήσεις στην ερώτηση:

«γιατί κρύβεις την κάμερα;»

Είναι:

  • γιατί έτσι… τι; θα έχω εγώ τους hackers να με παρακολουθούν… μην το βγάλεις
  • άσε με.. μας παρακολουθούν και δεν το ξέρουμε
  • είχα ανοιχτό το laptop και έδειχνα στην κόρη μου κάποια ρούχα που πήρα και όταν μπήκα στο facebook είχε διαφημίσεις με ρούχα
  • Πρώτα να δεις τη σειρά Βlack mirror και μετά να μου μιλήσεις για την κάμερα.

Σεβαστή η ανησυχία σας…Ο μόνος τρόπος να ησυχάσετε είναι να απενεργοποιήσετε την κάμερά σας.. Απλά σας παρακαλώ να είστε πιο elegant… όχι χαρτάκια και blanco.

Επίσης, η κάμερα σε ένα laptop συνήθως απενεργοποιείται από το bios, καθώς και από τη διαχείριση συσκευών στα Windows ή στο macOS. Υπάρχουν ακόμη, διάφορα καλύμματα ειδικά για αυτό το σκοπό στο εμπόριο.

Όμως, τελικά, ποσό αληθινό θα μπορούσε να είναι όλο αυτό; Θέλω να πω… μπορεί όντως κάποιος να μας κατασκοπεύει μέσω της κάμερας του laptop, του tablet ή του κινητού μας;

Ναι, μπορεί!

Τα περιστατικά είναι αμέτρητα. Δεν θα αναφερθώ σε θεωρίες συνομωσίας, απλά θα τονίσω πως στο Internet υπάρχουν φωτογραφίες από κάμερες χρηστών οι οποίοι δεν είχαν ιδέα πως κάποιος τους παρακολουθούσε. Τουλάχιστον αυτό, το έχω δει να συμβαίνει και είναι μια καλή αρχή για να παραδεχτώ πως υπό κάποιες συνθήκες, ναι γίνεται να μας παρακολουθούν.

Καταλαβαίνω ότι έχετε δει αμέτρητους hackers σε ταινίες να συνδέονται σε servers της CIA, της NASA κλπ., με το πάτημα ενός κουμπιού καθώς απολαμβάνουν το πρωινό τους γεύμα. Είναι όμως θεωρητικά αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο, εκτός αν  έχετε προσβληθεί από κάποιο κακόβουλο λογισμικό, αν σας έχουν στοχοποιήσει ή αν κάποιος έχει πραγματοποιήσει εγκατάσταση κάποιου κακόβουλου προγράμματος στον υπολογιστή σας, την ώρα που εσείς δεν τον χρησιμοποιούσατε.

Ηρεμήστε λοιπόν…

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να λαμβάνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Για παράδειγμα: Αν παρατηρείτε κάτι ασυνήθιστο στην συμπεριφορά του υπολογιστή σας θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί/επισκευαστεί.

Και αν δεν είστε και τόσο εξοικειωμένος με αυτά, να προσκομίζετε τον υπολογιστή σας για έλεγχο σε κάποιο εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο (service).

Μερικά χρήσιμα Τips:

  1. Χρησιμοποιείτε Antivirus/firewall
  2. Μην κάνετε κλικ σε συνημμένα αρχεία που δεν γνωρίζετε
  3. Μην ακολουθείτε περίεργους συνδέσμους.
  4. Μη μιλάτε σε αγνώστους μέσω social media ή skype
  5. Κανείς δεν προσφέρεται να σας εξυπηρετήσει δωρεάν εκτός αν είναι οικείος.
  6. Συνήθως οι υπηρεσίες που εγγράφεστε σας δίνουν οδηγίες του τύπου:
  • Pick Your Password:
  • Minimum 8 characters in length Contains 3/4 of the following items:
  • Uppercase Letters
  • Lowercase Letters
  • Numbers
  • Symbols

Δεν είναι τυχαίο… Επιλέγετε δυνατούς κωδικούς

  1. Να είστε πάντα ντυμένοι μπροστά στην Camera και σε ιδιωτικές στιγμές ο υπολογιστής και το καπάκι του ας παραμένουν κλειστά.

Τελειώνοντας θα έπρεπε να σας πω ότι με τα παραπάνω θα είστε 100% καλυμμένοι. Δε χρειάζεται να σας αλλάξω τη γνώμη άρα δε θα το κάνω. Σκοπός του άρθρου άλλωστε είναι να εξετάσει το μύθο… και όταν ο μύθος καταρρίπτεται υπό προϋποθέσεις, παύει να είναι μύθος…

Συντάχθηκε απο τον Κώστα Ζερβάκη στις 9 Οκτωβρίου, 2019 στην κατηγορια Μύθοι / Αλήθειες