Γιατί χάλασε ο σκληρός μου δίσκος?

Μία συνηθισμένη ερώτηση: Γιατί χάλασε ο σκληρός μου δίσκος?

Όλοι γνωρίζουμε πώς οτιδήποτε έχει ως δημιουργό τον άνθρωπο, χαλάει. Ειδικά στο χώρο της τεχνολογίας. Άλλα υλικά έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής, άλλα μικρότερο. Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή χαλάνε.

Θα πρέπει, λοιπόν, να βάλουμε στην άκρη την αυτονόητη απάντηση και να καταλάβουμε πως όταν ρωτάμε κάποιον ειδικό «γιατί χάλασε ο δίσκος», του απευθύνουμε μία ερώτηση για δύο συγκεκριμένους λόγους:

Ο πρώτος και πιο συχνός είναι το τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τη βλάβη του σκληρού μας δίσκου.

Το τονίζουμε… Όχι πολλά. Διαδικασίες κοινής λογικής. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι σκληροί δίσκοι συνήθως χαλάνε χωρίς προειδοποίηση. Κάποιοι μία με δύο μέρες μετά την αγορά τους και κάποιοι μετά απο 20 χρόνια απροβλημάτιστης λειτουργίας. Και στις δύο περιπτώσεις η βλάβη είναι αναπόφευκτη και ξαφνική.

Ο δεύτερος λόγος πηγάζει από αυτό που εμείς ονομάζουμε «επιστημονική περιέργεια». Πάνω, λοιπόν, σε αυτή την περιέργεια θα σας παραθέσουμε κάποια στοιχεία θέλοντας με απλό τρόπο να σας εξηγήσουμε τις δύο βασικές κατηγορίες βλαβών ενός σκληρού δίσκου.

Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους ο κόσμος ρωτάει, δύο είναι κι κατηγορίες βλαβών των σκληρών δίσκων: Physical και Logical, ή μερικές φορές και οι δυο.

Physical:

Εάν ο δίσκος δεν είναι αναγνωρίσιμος από το σύστημα σας τότε υπάρχει πολύ σοβαρή περίπτωση το πρόβλημά σας να ανήκει σε αυτήν την κατηγορία (physical). Αυτές οι βλάβες συνήθως είναι μηχανικής φύσης ή ηλεκτρονικής φύσης ή και τα δύο.

Οι μηχανικής φύσης βλάβες προκαλούνται συνήθως από τα κινητά μέρη του σκληρού δίσκου και από βλάβη στην κεφαλή. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο δίσκος κάνει ασυνήθιστους θορύβους (click, beep).

Οι ηλεκτρονικής φύσης βλάβες ανήκουν στις πιο συνηθισμένες βλάβες για ένα σκληρό δίσκο. Κάθε σκληρός δίσκος αποτελείται από ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα το οποίο είναι υπεύθυνο να κάνει το δίσκο να επικοινωνήσει με το σύστημα του υπολογιστή έτσι ώστε να μπορέσει να διαβάσει και να γράψει πάνω σε αυτόν. Στις ηλεκτρονικές συσκευές οι βλάβες είναι απρόβλεπτες και μπορούν να ενισχυθούν από την υπερβολική θερμοκρασία. Σε γενικές γραμμές κρατώντας τις θερμοκρασίες των σκληρών δίσκων όπως και όλων των ηλεκτρονικών συσκευών σε χαμηλά επίπεδα προλαμβάνουμε βλάβες που προκύπτουν από την υπερθέρμανση στα ηλεκτρονικά κυκλώματα.

Logical:

Οι «λογικές» βλάβες έχουν να κάνουν με τις πληροφορίες που είναι γραμμένες πάνω στους σκληρούς δίσκους οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες και δεν έχουν οργανωθεί σωστά (file system corruption). Περισσότερες από αυτές τις βλάβες μπορούν να προκληθούν από κατά λάθος διαμόρφωση του σκληρού δίσκου ή πρόβλημα στο partition table, ιούς και malwares.

Μια άλλη μορφή λογικής αποτυχίας μπορεί να συμβεί από την αναμενόμενη «κούραση» του δίσκου, λόγω των πολλαπλών εγγραφών κατά την πάροδο του χρόνου. Σταδιακή, πολύ αργή, ωστόσο φυσική φθορά του μαγνητικού μέσου παρουσιάζεται σε όλους τους σκληρούς δίσκους. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η φθορά του μαγνητικού μέσου θα αρχίσει να παρουσιάζεται σε περίπου τρία χρόνια από την ημερομηνία που ξεκίνησε η λειτουργία του.

Εάν ο δίσκος σας βρεθεί σε μια από τις παραπάνω καταστάσεις, η υψηλού κόστους διαδικασία του data recovery είναι αναπόφευκτη. Κι αυτό όχι για να επισκευάσουμε το σκληρό σας δίσκο, αλλά για να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε τα αρχεία που έχετε χάσει.

Δεν υπάρχει τρόπος λοιπόν να αποφύγουμε τη ζημιά σε ένα σκληρό δίσκο, υπάρχει όμως τρόπος να αποφύγουμε την απώλεια των προσωπικών μας αρχείων και αυτός είναι μόνο ένας:

Backup!!!

Συντάχθηκε απο τον Κώστα Ζερβάκη στις 16 Δεκεμβρίου, 2019 στην κατηγορια Συχνές ερωτήσεις